Jajka faszerowane z wędzoną makrelą

Pyszne, aromatyczne faszerowane jajka. Składnikiem aromatyzującym oraz nadającym zdecydowanego smaku farszu jest wędzona makrela, która bardzo dobrze komponuje się z żółtkiem i odrobiną domowego majonezu. Przekąska nadaje się zarówno na przyjęcia, spotkania przy wspólnym stole jak i śniadania czy kolację. Jest bardzo prosta w wykonaniu.

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • wędzona makrela
  • odrobina majonezu domowego (w ilości, aby farsz był jednolity i kleisty)
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Zimne ugotowane jajka na twardo przekroić na połówki. Wyjąć delikatnie ugotowane żółtka i umieścić w miseczce. Dodać w podobnej ilości (lub według uznania) makrelę wędzoną. Dokładnie widelcem rozdrobnić składniki, dodając niewielką ilość majonezu domowego aby masa nie rozsypywała się i była jednolita. Dodać do smaku sół, pieprz i sok z cytryny. Farszem napełnić jajka i posypać natką pietruszki.

SMACZNEGO