Pyszne, aromatyczne faszerowane jajka. Składnikiem aromatyzującym oraz nadającym zdecydowanego smaku farszu jest wędzona makrela, która bardzo dobrze komponuje się z żółtkiem i odrobiną domowego majonezu. Przekąska nadaje się zarówno na przyjęcia, spotkania przy wspólnym stole jak i śniadania czy kolację. Jest bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- wędzona makrela
- odrobina majonezu domowego (w ilości, aby farsz był jednolity i kleisty)
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- sok z cytryny
- natka pietruszki
Wykonanie:
Zimne ugotowane jajka na twardo przekroić na połówki. Wyjąć delikatnie ugotowane żółtka i umieścić w miseczce. Dodać w podobnej ilości (lub według uznania) makrelę wędzoną. Dokładnie widelcem rozdrobnić składniki, dodając niewielką ilość majonezu domowego aby masa nie rozsypywała się i była jednolita. Dodać do smaku sół, pieprz i sok z cytryny. Farszem napełnić jajka i posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO