Jajka faszerowane z rzodkiewką i szczypiorkiem

Prosty i smaczny farsz do jajek. Wykonany na bazie ugotowanych żółtek, domowego majonezu i rzodkiewki. Aby uzyskać bardziej zdecydowany smak farszu dodatkowo dodałam odrobinę soku z cytryny, szczypty ksylitolu oraz niezastąpioną sól i mielony pieprz. Proste danie, smaczne, idealnie nadające się na wielkanocny stół. Ilość składników do wykonania farszu uzależniona jest od ilości ugotowanych jajek. Najważniejsze jest to, żeby smakowało.

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo
  • rzodkiewki
  • domowy majonez
  • sól kamienna
  • drobno mielony czarny pieprz
  • sok z cytryny
  • ksylitol
  • drobno krojony szczypiorek

Wykonanie:

Ugotowane jajka na twardo przekroić w poprzek i wydrążyć żółtka, które umieścić w miseczce. Do żółtek dodać niewielką ilość domowego majonezu i całość rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę rzodkiewki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny oraz szczyptą ksylitolu. Farsz umieścić w szprycy cukierniczej lub użyć do tego woreczka foliowego z obciętą końcówką. Masą wypełniać połówki jajek. Posypać szczypiorkiem. Dla ozdoby dodatkowo użyłam świeżych listków natki pietruszki.

SMACZNEGO