Prosty i smaczny farsz do jajek. Wykonany na bazie ugotowanych żółtek, domowego majonezu i rzodkiewki. Aby uzyskać bardziej zdecydowany smak farszu dodatkowo dodałam odrobinę soku z cytryny, szczypty ksylitolu oraz niezastąpioną sól i mielony pieprz. Proste danie, smaczne, idealnie nadające się na wielkanocny stół. Ilość składników do wykonania farszu uzależniona jest od ilości ugotowanych jajek. Najważniejsze jest to, żeby smakowało.
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- rzodkiewki
- domowy majonez
- sól kamienna
- drobno mielony czarny pieprz
- sok z cytryny
- ksylitol
- drobno krojony szczypiorek
Wykonanie:
Ugotowane jajka na twardo przekroić w poprzek i wydrążyć żółtka, które umieścić w miseczce. Do żółtek dodać niewielką ilość domowego majonezu i całość rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę rzodkiewki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny oraz szczyptą ksylitolu. Farsz umieścić w szprycy cukierniczej lub użyć do tego woreczka foliowego z obciętą końcówką. Masą wypełniać połówki jajek. Posypać szczypiorkiem. Dla ozdoby dodatkowo użyłam świeżych listków natki pietruszki.
SMACZNEGO