Jajecznica z duszonym porem i smażoną rzodkiewką

 

Jajecznica jest bardzo popularną propozycją na śniadanie lub kolację. Dziś oprócz typowego roztrzepanego jajka usmażyłam dodatkowo kilka pokrojonych rzodkiewek oraz udusiłam na niewielkiej ilości masła białą część pora. Wyszło smacznie. Aby uzyskać najlepszy smak warto całą potrawę przygotować na maśle 82%.

Składniki:

  • 1 jajko
  • kawałek białej części pora
  • 3 rzodkiewki
  • 3 płaskie łyżeczki masła
  • sól kamienna
  • pieprz czarny grubo mielony

Wykonanie:

Białą część pora drobno pokroić i na płaskiej łyżeczce masła lekko przesmażyć. Gdy zacznie się rumienić podlać niewielką ilością wody i udusić. Odparować wodę i odłożyć na talerzyk. Rzodkiewki pokroić w plasterki i lekko przesmażyć na maśle (płaska łyżeczka) i odłożyć na talerzyk. Na pozostałym maśle usmażyć jajecznicę (konsystencja według uznania). Wyłożyć na talerz, dodać por i rzodkiewki. Posolić i posypać czarnym pieprzem.

SMACZNEGO