Płatki różnego gatunku zbóż goszczą u mnie codziennie rano na śniadanie. Dodatkiem zawsze jest domowy jogurt naturalny oraz różne dodatki. Domowy jogurt naturalny w przeciwieństwie do gotowych “sklepowych” jest bardzo gęsty i aksamitny. Ponadto nie zawiera żadnych dodatków i zagęstników. Wielkim plusem jest to, że to dzięki dobroczynnym bakteriom jogurtowym (specjalnie dobranego zestawu różnych bakterii probiotycznych) jogurt jest gęsty, aksamitny i po prostu bardzo smaczny. Jak proste jest jego zrobienie przedstawiam tu. Dzisiaj przygotowałam płatki jaglane, które w przeciwieństwie do gotowanych są bardzo chrupiące. Do ich przygotowania użyłam płatki jaglane błyskawiczne. Na patelni, na niewielkiej ilości masła uprażyłam płatki, do momentu aż nabrały chrupkości. Przygotowałam to wieczorem, aby na śniadanie tylko dosypać je do jogurtu i dołożyć dodatki. Dla orzeźwienia dodałam kawałek drobno pokrojonego kwaśnego jabłka, a dla słodkości odrobina cynamonu. Ekspresowe smaczne śniadanie.
Składniki:
- około 3-4 łyżek błyskawicznych płatków jaglanych
- płaska mała łyżeczka masła
- kilka pełnych łyżek domowego jogurtu naturalnego
- prażone ziarna słonecznika
- cynamon mielony
- mały kawałek kwaśnego jabłka
Wykonanie:
Di kilku łyżek jogurtu dodać prażone płatki jaglane, ziarna słonecznika, pokrojone drobno jabłko. Posypać cynamonem i gotowe.
SMACZNEGO