Jabłko z żurawiną

 

Przeglądając półki sklepowe trudno kupić dżem lub konfitury bez cukru. Nie każdy też robi takie przetwory u siebie w domu. Czasem jednak przychodzi ochota na chleb z czymś słodkim, z jakimś dżemem czy marmoladą. Dziś właśnie taki dzień przytrafił się również i mi. Sięgnęłam zatem po kwaśne jabłko i garść żurawiny suszonej bez cukru. Kupując żurawinę warto zwrócić uwagę na jej skład, gdyż często produkt ten posiada w składzie dodatkowo cukier. Można również spotkać żurawinę suszoną słodzoną sokiem jabłkowym, jednak należy pamiętać, że fruktoza jest również cukrem i osoby będące na diecie przeciwgrzybiczej powinny wykluczyć ten produkt ze swojej diety. Stosując żurawinę bez cukru do tego błyskawicznego zamiennika dżemu można użyć inne słodzidło jak np. ksylitol fiński. Używając jabłka mało soczystego można dolać minimalną ilość wody, aby starte jabłko nie przywarło do dna, a jednocześnie utraciło posmak jabłka surowego.

Składniki:

  • 1 sztuka jabłka (z gatunku bardziej kwaśnych)
  • 1 garść suszonej żurawiny bez cukru
  • ksylitol fiński do smaku

Wykonanie:

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Można zetrzeć na tarce na miazgę lub na wiórki – według uznania. Starte na miazgę będzie bardziej przypominało mus. Przełożyć do niewielkiego rondelka i wsypać opłukaną i odciekniętą żurawinę. Przesmażyć przez chwilę, aby jabłko utraciło surowy smak. W razie potrzeby dolać minimalną ilość wody (dosłownie łyżeczkę), aby owoce nie przywarły do dna rondelka. Dosłodzić do smaku. Wystudzić. Domowy pseudo dżemik użyłam do posmarowania cieniutkiej kromki chleba żytniego na zakwasie, posmarowanej masłem 82%.

SMACZNEGO