Hummus z ciecierzycy

Hummus jest potrawą przygotowaną z roślin strączkowych. Najczęściej przyrządzana jest z przetartych nasion ciecierzycy. Jest potrawą popularną na Bliskim Wschodzie.
Dzisiejsza propozycja to przepis na hummus, który jest najbardziej popularny i spotykany.
Ciecierzyca (cieciorka) z uwagi na dużą zawartość białka stanowi jeden z zamienników mięsa. Informacja szczególnie ważna dla wegetarian.

Składniki:

  • 125 gramów ugotowanej ciecierzycy (lub pasteryzowanej)
  • 1 łyżka wody pozostałej po jej gotowaniu/zalewy
  • sok z cytryny (ok.3/4 łyżeczki) – ilość według uznania
  • ½ ząbka czosnku (lub jeden mały ząbek)
  • ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski mielony)
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sól kamienna drobno zmielona
  • pieprz czarny

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta można dolać odrobinę wody z gotowania soczewicy lub oleju sezamowego (ostrożnie). Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić do smaku.

SMACZNEGO