Hummus jest potrawą przygotowaną z roślin strączkowych. Najczęściej przyrządzana jest z przetartych nasion ciecierzycy. Jest potrawą popularną na Bliskim Wschodzie.
Dzisiejsza propozycja to przepis na hummus, który jest najbardziej popularny i spotykany.
Ciecierzyca (cieciorka) z uwagi na dużą zawartość białka stanowi jeden z zamienników mięsa. Informacja szczególnie ważna dla wegetarian.
Składniki:
- 125 gramów ugotowanej ciecierzycy (lub pasteryzowanej)
- 1 łyżka wody pozostałej po jej gotowaniu/zalewy
- sok z cytryny (ok.3/4 łyżeczki) – ilość według uznania
- ½ ząbka czosnku (lub jeden mały ząbek)
- ½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski mielony)
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- sól kamienna drobno zmielona
- pieprz czarny
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta można dolać odrobinę wody z gotowania soczewicy lub oleju sezamowego (ostrożnie). Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić do smaku.
SMACZNEGO