Soczysta ryba, która świetnie smakuje w towarzystwie frytek. Do przełamania smaku – plasterek cytryny, który nada rybie orzeźwiający smak.
Składniki:
- 500 gramów świeżego halibuta bez skóry
- Sól kamienna pieprz czarny mielony
- Przyprawa do ryb (mix: natka pietruszki suszona, cebula suszona, czosnek suszony, biała mielona gorczyca, papryka słodka suszona, owoc kolendry mielony, suszona bazylia, syszony tymiank, korzeń lubczyku, mielone nasiona kopru)
- Olej rzepakowy
Wykonanie:
Płaty ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na części i posypać przyprawami w ilości według uznania. Odstawić na 10 minut. Smażyć na gorącym oleju z dwóch stron (użyłam oleju Laboratorium Biooil). Ryba najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny.
SMACZNEGO