Halibut w przyprawach

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

 

Soczysta ryba, która świetnie smakuje w towarzystwie frytek. Do przełamania smaku – plasterek cytryny, który nada rybie orzeźwiający smak.

Składniki:

  • 500 gramów świeżego halibuta bez skóry
  • Sól kamienna pieprz czarny mielony
  • Przyprawa do ryb (mix: natka pietruszki suszona, cebula suszona, czosnek suszony, biała mielona gorczyca, papryka słodka suszona, owoc kolendry mielony, suszona bazylia, syszony tymiank, korzeń lubczyku, mielone nasiona kopru)
  • Olej rzepakowy

Wykonanie:

Płaty ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na części i posypać przyprawami w ilości według uznania. Odstawić na 10 minut. Smażyć na gorącym oleju z dwóch stron (użyłam oleju Laboratorium Biooil). Ryba najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny.

SMACZNEGO