Gulasz drobiowy

I choć typowy gulasz składa się z mięsa, cebuli i papryki to danie również postanowiłam tak nazwać. Drobiowe mięso uduszone z cebulką i dodatkiem wody oraz podstawowych przypraw takich jak sól, pieprz i liść laurowy stanowią całość potrawy. Pyszne mięciutkie kawałki mięsa i delikatny sos to idealne danie dla mięsożerców. Dodatkiem jest brązowy ryż, a dla chrupkości podałam lodową sałatę ze słodko-kwaśną śmietaną. Drobno pokrojony koperek nadał całemu daniu aromatu i świeżości.

Składniki:

  • 2 filety drobiowe
  • 2 niewielkie liście laurowe
  • 2 cebule
  • woda do podlewania mięsa w trakcie duszenia
  • odrobina mąki do bardzo delikatnego zagęszczenia sosu (do wyboru według uznania: jaglana, gryczana, żytnia, orkiszowa)
  • sól kamienna
  • drobno mielony czarny pieprz
  • odrobina oleju (rodzaj według uznania) do smażenia lub masło klarowane

Wykonanie:

Mięso umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać, umyć pokroić w kostkę. Rozgrzać tłuszcz. Zrumienić lekko cebulkę i odłożyć. Dodać niewielką ilość tłuszczu i na gorącym usmażyć kawałki mięsa, mieszając. Podlać wodą i dodać usmażoną cebulę, Dodać liście laurowe i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Ilość sosu zależy od ilości dolanej wody (około szklanki). Aby lekko zagęścić sos użyć niewielką ilość mąki (rodzaj do wyboru), rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i powoli, partiami wlewać do gotującego się sosu mieszając. Sprawdzać jaką gęstość chcemy uzyskać, aby nie wyszedł sos za gęsty. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu.

SMACZNEGO