Granola z płatków orkiszowych z wiórkami czekoladowymi

wpis w: Desery, Kulinaria, Słodkości | 0

Cudownie smakujący zdrowy bezcukrowy deser. Idealny do sobotniej kawki.

Składniki:
ok.2 łyżek jogurtu greckiego
1 łyżeczka płaska nasion chia
ok. 2 łyżek dobrego niekwaśnego twarogu białego
ksylitol w pudrze (ilość według upodobań)
ok. 1 łyżki jogurtu naturalnego bądź niskoprocentowej śmietany
1 łyżeczka masła
1/2 – 1 łyżeczki kakao
garść płatków orkiszowych
2 spore truskawki
kilka borówek amerykańskich
listki mięty
starta kostka czekolady gorzkiej bez cukru

Wykonanie:
Jogurt grecki mieszamy dokładnie z nasionami chia i wstawiamy do lodówki, przykrywając kubek np. woreczkiem foliowym (wstawiłam na całą noc). Twaróg z łyżką jogurtu lub śmietany(ilość jest uzależniona od konsystencji twarogu) blendujemy na gładką masę i dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy kakao a do drugiej wrzucamy truskawkę. Do obu porcji dosypujemy ksylitolu w pudrze do pożądanego smaku. Ponownie blendujemy oddzielne masy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy płatki orkiszowe do uzyskania ich chrupkości. Ścieramy czekoladę na tarce. Wyciągamy jogurt z chia z lodówki dodajemy pudru z ksylitolu i dokładnie mieszamy. Do naczynia układamy kolejno warstwy: jogurt z chia, truskawkę pokrojoną w plasterki, serek truskawkowy, serek kakaowy. Posypujemy chrupiącymi płatkami i czekoladą. Układamy kilka borówek amerykańskich i ozdabiamy listkami mięty.
Podałam proporcję na jedną porcję. Zrobiłam więcej porcji, które zniknęły bardzo szybko.

SMACZNEGO