Gołąbki z młodej kapusty z brązowym ryżem, mięsem, papryką i świeżym majerankiem

 

Bardzo smaczne domowe gołąbki. Takie jedzenie jak u mamy. Z jednej większej kapusty młodej zrobiłam cały garnek pysznych gołąbków. Gołąbki podałam z sosem pomidorowym z tego przepisu – sos pomidorowy.

Porada: idealnym dodatkiem do gołąbków jest świeżo pokrojony koperek.

Składniki:

  • 300 gramów suchego ryżu brązowego
  • 500 gramów wieprzowego mięsa mielonego
  • pełna garść krojonego drobno świeżego majeranku
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 2 ząbki świeżego polskiego czosnku
  • 2 jajka
  • łyżeczka pieprzu
  • sól kamienna
  • 1 papryka czerwona
  • 5 sporych cebul żółtych
  • kilka łyżek oleju (rodzaj według uznania – użyłam rzepakowego)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • około 2-3 liście laurowe

Wykonanie:

Ryż brązowy opłukać (gotuję po wysypaniu z woreczków foliowych). Zalać wodą w ilości 2x większej od ilości ryżu. Dodać nieco soli kamiennej i ugotować na małym ogniu. Gdy cała woda wsiąknie w ryż, garnek zawinąć w kołdrę i odstawić, aby ryż zmiękł. Można ugotować ryż w torebkach foliowych, jednak z uwagi na negatywny wpływ na zdrowie nie stosuję tego sposobu (ma to związek z uwalnianiem się pod wpływem wysokiej temperatury Bisfenolu-A z woreczka foliowego). Na kilku łyżkach oleju usmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz paprykę czerwoną. Mieszać co jakiś czas, gdy będzie lekko brązowieć podlać niewielką ilością wody, przykryć i udusić do miękkości. Ryż i cebulę z papryką połączyć z mielonym mięsem. Wbić jajka, dodać majeranek (świeży pokrojony i suszony – roztarty w dłoniach podczas wsypywania) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Farsz wymieszać dłonią do połączenia się składników.
Przygotować kapustę. Do dużego garnka (dobrać taką wielkość, aby główka kapusty mieściła się wewnątrz) wlać wodę i umieścić główkę kapusty. Zagotować i po kolei odcinać kolejne liście. Nie wylewać wody z gotowanej kapusty. Kapusta młoda dość szybko ulega zmiękczeniu. Ze wszystkich liści wyciąć główny „nerw”, aby liście po napełnieniu farszem można było dobrze zawinąć.
Gotowy farsz umieszczać porcjami na liściach kapusty i ściśle je zawijać. Na dno garnka, w którym będą się gołąbki gotować należy umieścić jedną warstwę liści kapusty (z reguły używam do tego tych uszkodzonych lub małych, z których nie uda się zawinąć farszu), dzięki temu gołąbki nie ulegną przypaleniu. Wszystkie zawinięte gołąbki umieścić ciasno w garnku. Zalać wodą (z gotowanej główki kapusty), dodać kilka ziaren ziela angielskiego i ok.2 liści laurowych. Garnek umieścić na małym ogniu, przykryć i bardzo wolno gotować (gotowałam ok.2 godzin w podobny sposób jak rosół czyli tzw “mruganie wody”). Po ugotowaniu wodę odlać traktując ją jako bazę do wykonania sosu pomidorowego.

 

SMACZNEGO