Gołąbki z młodej kapusty z brązowym ryżem i mięsem

Nieskomplikowane w wykonaniu i bardzo smaczne gołąbki. Do ich wykonania użyłam mięsa wieprzowego (schab) jednak można z powodzeniem użyć mięsa mielonego mieszanego czy drobiowego. Duża ilość krojonego koperku podkreśla ich wiosenno-letni smak. Dodatkowo przygotowałam sos pomidorowy jednak i bez sosu są po prostu przepyszne.

Składniki:
1 średniej wielkości kapusta
2 średniej wielkości białe cebule
4 ząbki czosnku
2 duże garści krojonego świeżego koperku
1 pełna łyżka majeranku
1,5 łyżeczki soli – do farszu (dodatkowo 1 łyżeczka do wody podczas gotowania kapusty i 1 do gotowania gołąbków)
2 woreczki brązowego ryżu
4 plastry schabu (można użyć inne mięso, ja akurat dysponowałam schabem)
2 jajka
1 płaska łyżeczka białego mielonego pieprzu
olej kokosowy lub olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
W dużym garnku umieścić główkę kapusty, zalać wodą z solą i gotować na małym ogniu. Po ok.10 minutach od zagotowania wody rozpocząć odcinanie liści od głąba. Należy uważać aby się nie poparzyć. Najlepiej przytrzymywać kapustę widelcem wbijając go w głąb a nożem z ostrą końcówką obkrajać liście wokoło. Czynność powtarzać w odstępach. Liście powinny być takiej miękkości, która umożliwi zawijanie bez ich pękania. Liście odkładać do wystudzenia. Wodę zostawić do późniejszego zalania gołąbków. We wszystkich liściach należy ściąć grubszą, środkową część, która znajduje się u nasady. W międzyczasie ugotować dwa woreczki ryżu brązowego i odstawić do odsączenia. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić białą cebulę pokrojoną w kostkę. Zrumienić na złoty kolor, lekko podlewając wodą aby się nie przypaliła. Po usmażeniu przełożyć cebulę do miski. Na patelni rozpuścić kolejną porcję tłuszczu (ok 1-2 łyżek oleju kokosowego). Wrzucić drobno posiekane mięso i przesmażyć. Dołożyć do miski z cebulą. Dodać majeranek, całe jajka, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez wyciskacz i dwie pełne duże garści pokrojonego koperku. Przygotować garnek do przygotowania gołąbków. Na jego dno ułożyć kilka liści aby nie dopuścić do przypalenia gołąbków podczas gotowania. Przygotowaną, dobrze wymieszaną masę (mieszam dłonią) układać na liściach, zawijać gołąbki i umieszczać w garnku ciasno obok siebie. Zalać wodą z wcześniej gotowanej kapusty (dodałam jeszcze 1 płaską łyżeczkę soli) do ich przykrycia. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem ok 1 godziny. Po ugotowaniu odlać wodę, która może posłużyć jako baza do przyrządzenia sosu pomidorowego. Z tych proporcji wykonałam 14 sztuk gołąbków.

Gołąbki podać z sosem lub polane rozpuszczonym świeżym masłem i posypane koperkiem.

SMACZNEGO