Gołąbki z kaszą gryczaną i zieloną soczewicą

Przepis mojej mamy. Ja z reguły do gołąbków dodaję surowe jajko, mama robi to bez jajka. Mi smakowały, więc dzielę się tym przepisem. Oczywiście można też dodać sosu np. pomidorowego lub polać roztopionym świeżym masłem. Smakują z dużą ilością posypanej natki pietruszki.

 

Składniki:

 

  • 2 torebki po 100 gramów kaszy gryczanej palonej
  • 200 gramów soczewicy zielonej
  • 2 duże cebule białe
  • 1 łyżka majeranku otartego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • główka średniej wielkości kapusty
  • olej rzepakowy/olej kokosowy

 

Wykonanie:

 

Główkę kapusty umieścić w dużym garnku i zalać wodą aby w niej swobodnie pływała. Posolić wodę – około łyżeczki. Od chwili zagotowania poczekać około 10 minut i po kolei odcinać liście kapusty od głąba. Wyciągać widelcem przytrzymując drugim widelcem za głąb. Czynność powtarzać cyklicznie do odcięcia wszystkich liści. Jak liście ostygną wyciąć twardy, zgrubiały nerw liścia, który znajduje się u nasady. Wodę zostawić do późniejszego wykorzystania.

 

Wykonanie farszu:
Kaszę w woreczkach ugotować w wodzie z solą. Odsączyć. Soczewicę ugotować w wodzie z solą  w oddzielnym garnku. Na początek zalać wodą do przykrycia, a następnie dolewać wody w trakcie gotowania do jej wchłonięcia. Soczewica ma być miękka. Na patelni rozgrzać tłuszcz (rodzaj tłuszczu wg.uznania) i smażyć drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Soczewicę i cebulę przemielić. Do masy dodać kaszę i przyprawy do uzyskania pożądanego smaku. Dokładnie wymieszać. Nakładać na liście kapusty, zawijać. Na dno garnka ułożyć kilka liści (zapobiega to przypaleniu się gołąbków). Ułożyć gołąbki ciasno obok siebie w garnku. Zalać wodą z gotowanej wcześniej kapusty w ilości do przykrycia gołąbków. Można dodać np. łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu około 40 minut do godziny.

SMACZNEGO