Gnocchi z dyni z masłem szałwiowym

Gnocchi to kluski przypominające nasze kopytka. Można je przyrządzać w różny sposób i z różnych produktów. Tym razem postanowiłam wykonać je z pieczonej dyni hokkaido. Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej pełnoziarnistej. Polane masłem szałwiowym uzyskały ziołowy aromat.

Składniki:

  • 320 gramów puree z upieczonej w piekarniku dyni hokkaido
  • ok.250 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobno mielonej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • kilka łyżek masła (najlepiej klarowanego)
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • kilka świeżych listków szałwi (użyłam 8 sztuk)

Wykonanie:

Dynię umyć, wydrążyć i upiec w piekarniku do miękkości. Po upieczeniu oddzielić miąższ od skórki, zblendować. Wbić całe jajko i wsypać mąkę. Dodać sól oraz gałkę muszkatołową. Krótko wyrobić do połączenia się składników. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne można dosypać mąki. Oddzielać małe kawałki od całości ciasta. Z ciasta ukształtować w dłoniach wałeczek o średnicy ok 1-2 cm. Dłonie obsypywać niewielką ilością mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Na desce położyć wałek z ciasta. Lekko przygnieść. Kroić na 1-2 cm kawałki. Każdy kawałek przygnieść lekko widelcem tworząc wzorek na każdej klusce. Widelec zanurzać każdorazowo w mące, aby nie przyklejał się do ciasta. Gotować w osolonej wodzie, wrzucając kluseczki na wrzątek. Po wypłynięciu klusek gotować je jeszcze ok.2 minuty na średnim ogniu. Przygotować masło szałwiowe. Na rozpuszczone masło wrzucić pokrojone świeże listki szałwi. Chwilę przesmażyć, aby cały aromat szałwi przeszedł do masła. Gorące kluseczki polać masłem szałwiowym.

SMACZNEGO