Bardzo lubię proste w przygotowaniu potrawy. To danie jest bardzo smaczne i nie wymaga dużo pracy. Bardzo smakuje podane z domową musztardą lub chrzanem.
Składniki:
- 8 sztuk pałek z kurczaka
- 600-800 gramów dobrej kapusty kiszonej
- kmin rzymski
- ziarna kolendry
- papryka ostra w proszku
- papryka słodka w proszku
- czosnek suszony w proszku
- kurkuma w proszku
- curry w proszku
- kilka łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Wlać olej do miseczki. Dodać przyprawy w ilości około 1 łyżeczki (kolendry dałam ok.2 łyżeczek). Dokładnie wszystko wymieszać. Pałki kurczaka umyć, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym i zamarynować w zaprawie ziołowej. Pozostawić na 30 min. w lodówce. Do naczynia żaroodpornego ułożyć na dno kapustę kiszoną. Dobrze użyć płaskiego naczynia aby warstwa kapusty nie była zbyt gruba (ok. 2-3 cm). Ułożyć na kapuście pałki kurczaka. Naczynie przykryć i piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze ok.180 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec około 15 minut, aby mięso nabrało chrupkości. Można przed podaniem lekko posolić (wg. uznania)
SMACZNEGO