Pałki kurczaka na kapuście kiszonej

Bardzo lubię proste w przygotowaniu potrawy. To danie jest bardzo smaczne i nie wymaga dużo pracy. Bardzo smakuje podane z domową musztardą lub chrzanem.

Składniki:

  • 8 sztuk pałek z kurczaka
  • 600-800 gramów dobrej kapusty kiszonej
  • kmin rzymski
  • ziarna kolendry
  • papryka ostra w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • czosnek suszony w proszku
  • kurkuma w proszku
  • curry w proszku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego

Wykonanie:

Wlać olej do miseczki. Dodać przyprawy w ilości około 1 łyżeczki (kolendry dałam ok.2 łyżeczek). Dokładnie wszystko wymieszać. Pałki kurczaka umyć, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym i zamarynować w zaprawie ziołowej. Pozostawić na 30 min. w lodówce. Do naczynia żaroodpornego ułożyć na dno kapustę kiszoną. Dobrze użyć płaskiego naczynia aby warstwa kapusty nie była zbyt gruba (ok. 2-3 cm). Ułożyć na kapuście pałki kurczaka. Naczynie przykryć i piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze ok.180 stopni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec około 15 minut, aby mięso nabrało chrupkości. Można przed podaniem lekko posolić (wg. uznania)

SMACZNEGO