Frittata

Frittata to sycące danie, które może być serwowane jako obiad, kolację czy nawet śniadanie. Warunkiem dobrego przygotowania potrawy jest użycie odpowiedniej patelni, która sprawi, że danie w czasie jego smażenia się nie przypali. Frittatę można podawać z różnymi zimnymi sosami jogurtowymi (czosnkowy, koperkowy, tzatziki) lub jako samodzielne danie – według uznania. Moim domownikom smakuje najbardziej bez żadnych dodatków:)

Składniki:
3-4 plastry boczku wędzonego
1 sztuka cienkiej parówki
ok. 10 cienkich plasterków cukinii
1/3 zielonej papryki
2 średnie białe cebule
ok.5 cm białej części pora
2-3 ząbki czosnku
4-5 jajek
Olej do smażenia (według uznania)
Sól
Czarny mielony pieprz

Wykonanie:
Podsmażyć plastry cukinii na odrobinie oleju do lekkiego zarumienienia. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w krążki. Na tym samym oleju na którym była smażona cukinia zarumienić cebulę i pokrojony w krążki por. Boczek pokroić w cieniutkie paski lub kostkę i podsmażyć do lekkiego zarumienienia. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę pokrojoną w kostkę. Poddusić pod przykryciem do miękkości warzyw na małym ogniu. Pod koniec dodać cukinię. Wymieszać i dusić do miękkości. Jajka roztrzepać i wymieszać z odrobiną soli i mielonego pieprzu. Przelać na patelnię. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu do ścięcia jaj. Należy użyć dobrej patelni aby potrawa się nie przypaliła.

SMACZNEGO