Filety śledziowe z czosnkiem w sosie majonezowo-śmietanowym

Połączenie czosnku, majonezu i śledzi – to idealne trio. Szybkie i proste danie.

Składniki:

  • 400 gramów filetów śledziowych a’la matjas
  • 3 łyżki domowego majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 jabłka
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego

Wykonanie:

Filety śledziowe (użyłam filetów  z wiaderka) wymoczyć przez ok.1h. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kawałki ok.2-3cm. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, a następnie przelać gorącą wodą (cebula zmięknie i pozbędzie się goryczy). Odstawić do wystudzenia i następnie dodać do śledzi. W osobnym naczyniu wymieszać majonez ze śmietaną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jabłko pokrojone w drobną kostkę. Doprawić pieprzem i wymieszać. Dodać do śledzi. Całość dokładnie wymieszać. Podawać schłodzone.