Bardzo smaczne drugie danie obiadowe. Biały sos można przygotować na bazie domowej śmietany lub z użyciem mleka kokosowego (gęstego). Potrawa dobrze komponuje się zarówno z ryżem brązowym jak i z makaronem czy też kaszą. Aby pogłębić smak potrawy użyłam niewielką ilość (około łyżeczki) nieaktywnych płatków drożdżowych – o ich właściwościach można przeczytać tutaj.
Składniki:
- 3-4 łyżki domowej śmietany lub gęstego mleka kokosowego
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/3 kalafiora
- 1 duża żółta cebula
- 3 małe pietruszki (korzeń)
- natka pietruszki
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- nieaktywne płatki drożdżowe (do smaku – opcjonalnie)
- 1 pełna łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Filet dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni i wrzucić mięso. Obsmażyć. Zdjąć z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać podsmażone mięso oraz drobne różyczki kalafiora i starte na tarce o grubych oczkach korzenie pietruszki. Podlać lekko wodą i przykryć. Udusić do miękkości. Dodać domową śmietanę lub gęste mleko kokosowe i ewentualnie dolać wody, aby uzyskać sos. Doprawić solą kamienną, mielonym pieprzem. Smak potrawy można pogłębić dodając nieaktywne płatki drożdżowe. Podawać posypane natką pietruszki.
SMACZNEGO