Filet z kurczaka z kalafiorem, korzeniem pietruszki i cebulą

 

 

Bardzo smaczne drugie danie obiadowe. Biały sos można przygotować na bazie domowej śmietany lub z użyciem mleka kokosowego (gęstego). Potrawa dobrze komponuje się zarówno z ryżem brązowym jak i z makaronem czy też kaszą. Aby pogłębić smak potrawy użyłam niewielką ilość (około łyżeczki) nieaktywnych płatków drożdżowych – o ich właściwościach można przeczytać tutaj.

Składniki:

  • 3-4 łyżki domowej śmietany lub gęstego mleka kokosowego
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1/3 kalafiora
  • 1 duża żółta cebula
  • 3 małe pietruszki (korzeń)
  • natka pietruszki
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • nieaktywne płatki drożdżowe (do smaku – opcjonalnie)
  • 1 pełna łyżka masła klarowanego

Wykonanie:

Filet dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni i wrzucić mięso. Obsmażyć. Zdjąć z patelni. Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać podsmażone mięso oraz drobne różyczki kalafiora i starte na tarce o grubych oczkach korzenie pietruszki. Podlać lekko wodą i przykryć. Udusić do miękkości. Dodać domową śmietanę lub gęste mleko kokosowe i ewentualnie dolać wody, aby uzyskać sos. Doprawić solą kamienną, mielonym pieprzem. Smak potrawy można pogłębić dodając nieaktywne płatki drożdżowe. Podawać posypane natką pietruszki.

SMACZNEGO