Filet z kurczaka z grillowaną cukinią, czerwoną cebulą, papryką i pomidorami

 

Pachnące kolendrą i ziołami, aromatyczne drugie danie obiadowe. Świetnie komponuje się z brązowym ryżem, makaronem lub kaszą.

PORADA: aby pozbyć się skóry z pomidorów należy zalać je wrzącą wodą, poczekać do momentu, aż skórka na pomidorach popęka. Wyjąć z gorącej wody i zdjąć skórę.

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 papryka żółta (lub czerwona lub zielona)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 pomidory lub przecier pomidorowy (ok. 2 pełne łyżki)
  • 1-1,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka mielonej suszonej papryki słodkiej
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • kilka łyżek oleju rzepakowego

Wykonanie:

Cukinię umyć, pokroić w plastry i grillować na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Filet umyć, pokroić w cienkie paski i obsmażyć na patelni na tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w drobne piórka czerwoną cebulę oraz paprykę pokrojoną w drobne paski. Obsmażyć. Dolać trochę wody, pod przykryciem poddusić. Gdy będzie miękkie dodać pokrojone pomidory (bez skóry) lub koncentrat i dolać wodę. Udusić. Doprawić przyprawami do smaku.

SMACZNEGO