Pachnące kolendrą i ziołami, aromatyczne drugie danie obiadowe. Świetnie komponuje się z brązowym ryżem, makaronem lub kaszą.
PORADA: aby pozbyć się skóry z pomidorów należy zalać je wrzącą wodą, poczekać do momentu, aż skórka na pomidorach popęka. Wyjąć z gorącej wody i zdjąć skórę.
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 papryka żółta (lub czerwona lub zielona)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 czerwona cebula
- 3 pomidory lub przecier pomidorowy (ok. 2 pełne łyżki)
- 1-1,5 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 płaska łyżeczka mielonej suszonej papryki słodkiej
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- kilka łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Cukinię umyć, pokroić w plastry i grillować na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Filet umyć, pokroić w cienkie paski i obsmażyć na patelni na tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w drobne piórka czerwoną cebulę oraz paprykę pokrojoną w drobne paski. Obsmażyć. Dolać trochę wody, pod przykryciem poddusić. Gdy będzie miękkie dodać pokrojone pomidory (bez skóry) lub koncentrat i dolać wodę. Udusić. Doprawić przyprawami do smaku.
SMACZNEGO