Bardzo smaczna propozycja drugiego dania obiadowego. Proste wykonanie, wspaniały smak. Dzięki mleku kokosowemu ma delikatny, lekko azjatycki aromat. Świeży imbir lekko podkreśla i zaostrza smak potrawy. Z imbirem jednak proponuje postępować ostrożnie, aby nie przesadzić i żeby imbir nie zdominował smaku całej potrawy. Gotowe danie można podać z brązowym ryżem, makaronem czy też z kaszą np. orkiszową lub jaglaną.
Użyta w potrawie dynia hokkaido jest rodzajem dyni, której się nie obiera.
Porada: podczas zakupu mleka kokosowego warto zwrócić uwagę na skład mleka, aby nie było żadnych dodatków typu: emulgatory, zagęstniki. Mleko kokosowe powinno składać się wyłącznie z kokosa i wody – takie mleko ma najlepszą jakość. Brak emulgatorów powoduje, że po otworzeniu opakowania mleko się rozwarstwia (oddziela się tłuszcz od części płynnej) i jest to naturalne zjawisko.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- ok.100 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- ok 300 ml wody
- pieprz czarny mielony
- ok.płaskiej łyżeczki świeżego tartego imbiru
- sól kamienna
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 garści tartej na grubych oczkach dyni hokkaido
Wykonanie:
Masło rozpuścić i rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek (bardzo drobno pokrojony) i lekko przesmażyć, a następnie poddusić podlewając lekko wodą i przykrywając pokrywką. Po odkryciu nadmiar wody odparować i dodać pokrojony w drobną kostkę filet z kurczaka Udusić mięso i dodać startą na tarce grubych oczkach dynię. Podlać wodą i dusić pod przykryciem, zmniejszając jednocześnie ogień. Dusić do miękkości dyni (kilka minut). Wlać mleko kokosowe, imbir i nieco wody. Poddusić króciutko. Jak jest sos za rzadki – zredukować, jak za gęsty – dolać wody i zagotować. Doprawić mielonym pieprzem i solą kamienną.
SMACZNEGO