Filet z kurczaka w ziołach z mleczkiem kokosowym i dzikim ryżem

Dzisiejszą potrawę z kurczaka podałam z dzikim ryżem. Tak naprawdę jest to roślina należąca do traw o nazwie zizania wodna. Niektórzy błędnie określają go czarnym ryżem, który jest po prostu inną odmianą ryżu. Dziki ryż ma długie ziarna przypominające igły świerku. Gotuje się go dłużej niż tradycyjny ryż. Polecany jest dla osób z celiakią. Zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Cenowo, ryż dziki należy do produktów drogich. Warto czytać skład ryżu, gdyż z uwagi na swoją cenę często sprzedawany jest w formie mieszanek.

Do przygotowania potrawy użyłam mleka kokosowego. Kupując mleko kokosowe należy zwracać uwagę na jego skład. Oprócz kokosa i wody nie powinny znajdować się inne dodatki. Mleko kokosowe można przygotować w domu, a przepis na jego wykonanie znajduje się tutaj. Do sosu warto użyć tej gęstszej części mleka, która po odstaniu oddziela się i znajduje na jego wierzchu.

Ilość użytego mleczka kokosowego uzależniona jest od gęstości mleka oraz od tego jak intensywny sos chcemy finalnie uzyskać. Na pewno nie należy przesadzać z jego ilością, aby aromat kokosu nie zdominował smaku potrawy, a jedynie nadał jej aksamitności.

Składniki:

  • 1 podwójny nieduży filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 dość duże ząbki czosnku
  • garść drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól kamienna
  • pieprz czarny drobno zmielony
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 płaskiej łyżeczki łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 płaska łyżeczka łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • około 150-200 ml mleka kokosowego
  • 1 – 2 pełne łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych

Wykonanie:

Na łyżce masła podsmażyć pokrojonego w kawałki fileta kurczaka. Odstawić na talerz. Na kolejnej łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać startą na tarce o grubych oczkach świeżą paprykę (można też pokroić w drobną kostkę) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko przesmażyć razem i poddusić podlewając niewielką ilością wody (pod przykryciem i na zmniejszonym ogniu). Następnie odkryć i dodać przysmażonego fileta. Podlać nieco wody i dodać przyprawy. Przykryć i poddusić, aż przyprawy nabiorą wilgoci. Następnie dolać mleczka kokosowego, nieaktywne płatki drożdżowe. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. W zależności od preferencji albo zredukować ilość sosu albo dolać wody i przegotować całość. Wsypać świeżą natkę pietruszki i wymieszać. Podawać ciepłe z ugotowanym dzikim ryżem

 

SMACZNEGO