Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym

Dzisiejsza propozycja bardzo proste , szybkie do wykonania i smaczne danie. Potrawę można podawać z ryżem brązowym, makaronem czy też kaszą gryczaną lub jaglaną. Każdy dodatek jest dobry. Z uwagi na to, że użyłam domowej musztardy (a jest ona bardzo ostra) jej ilość należy dostosować do własnego podniebienia:)

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki śmietany (użyłam domowej śmietany)
  • 1-2 łyżki musztardy (użyłam musztardy domowej)
  • 1 spora cebula
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • tłuszcz do smażenia (użyłam  masła i oliwy z oliwek)

Wykonanie:

Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przesmażyć. Gdy będzie lekko się rumienić dodać pokrojone mięso z kurczaka. Usmażyć razem z cebulą, a następnie podlać wodą (ok.1/3 szklanki) i dusić pod przykryciem. Doprawić solą. Przygotować sos. Do kubka dodać śmietanę i musztardę oraz dolać wody do wysokości 3/4 kubka. Zblendować. Wlać do mięsa i mieszając doprowadzić do zagotowania. Gdy sos jest za gęsty dolać wody. Doprowadzić do zagotowania. Doprawić pieprzem czarnym mielonym.
Smak sosu można zaostrzyć dodając większą ilość musztardy lub złagodzić dodając większą ilość śmietany.

SMACZNEGO