Faworki orkiszowe

Proste i smaczne faworki orkiszowe, szybkie do wykonania. Coś słodkiego a jednocześnie nie wymagające dużej ilości ksylitolu.

Składniki:
2 żółtka
1 całe jajko
200 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
20 ml octu jabłkowego
35 gram jogurtu
olej do smażenia (ja użyłam oleju rzepakowego)
puder z ksylitolu

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dokładnie zagnieść. Podzielić na kilka części i po kolei rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki aby ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy (im cieńsze ciasto tym faworki wyjdą bardziej kruche). Pokroić w prostokąty z przecięciem pośrodku. Przepleść każdy faworek. Smażyć na gorącym głębokim oleju z obu stron. Odsączyć na kawałku ręcznika papierowego. Posypać pudrem z ksylitolu. Smacznego