Faszerowana papryka

Faszerowana papryka jest podobna w wykonaniu do gołąbków. Farsz zbliżony w smaku, jednak użyłam odrobinę innych mieszanek ziół. Swoje danie podałam z sosem pomidorowym, posypane siekanym drobno koperkiem, który nadał potrawie dodatkowy aromat.

Składniki:

  • 6-8 czerwonych ładnych papryk
  • 600 gramów mięsa mielonego
  • ok. 200 gramów ryżu brązowego
  • 3 – 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 3 duże cebule
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • ok. 1 pełnej łyżki smalcu
  • drobno siekany koperek do posypania, bezpośrednio przed podaniem

Wykonanie:

Papryki umyć, odciąć górną część o grubości ok 1,5 cm, pozostawiając część łodyżki (będzie to stanowić przykrycie papryk podczas duszenia). Papryki dokładnie wydrążyć i opłukać. Przygotować farsz. Ugotować ryż brązowy w wodzie z solą. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć ją na łyżce smalcu, a następnie dodać do ryżu. Dodać pozostałe składniku i dobrze wyrobić farsz. Ilość soli i pieprzu w zależności od upodobań. Napełnić papryki farszem. Papryki przykryć odciętymi wcześniej górnymi częściami papryki, tworząc zamkniętą całość. Umieścić je na głebokej pateln. Dolać troszkę wody dusić pod przykryciem lub piec w piekarniku (najlepiej w żaroodpornym naczyniu) przez około 1 godz.

Składniki do przyrządzenia sosu pomidorowego:

  • 1 słoik domowego przecieru pomidorowego (użyłam 500ml)  lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • ocet jabłkowy (około łyżki lub według uznania)
  • ksylitol (do przełamania smaku)
  • sól kamienna
  • czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka mąki orkiszowej (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Wykonanie sosu:

Przecier pomidorowy przelać do garnka. Dodać bulion, lub wodę. Ilość uzależniona jest od gęstości przecieru oraz od ilości sosu jaką chcemy uzyskać. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Doprawić do smaku octem jabłkowy, ksylitolem, pieprzem i solą (ilości uzależnione są od własnego smaku). Dzięki zastosowaniu octu i ksylitolu sos uzyska zdecydowany smak słodko-kwaśny, który bardzo dobrze komponuje się z potrawą. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można go zagęścić niewielką ilością rozprowadzonej w zimnej wodzie mąki orkiszowej, wlaniu do sosu i zagotowaniu mieszając.

SMACZNEGO