Fasolka szparagowa z sosem słodko-kwaśnym z kurkumą

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Fasolka w innym wydaniu niż tradycyjna. Smakuje inaczej i jest bardzo smaczna. Może być daniem samodzielnym ale można też podawać ją z jajkiem sadzonym, które idealnie skomponuje się z tym daniem.

Składniki:
320 gramów zielonej fasolki szparagowej
1 płaska łyżeczki soli
3 płaskie łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka soku z cytryny
3 pełne łyżeczki masła
1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz i sól do smaku

Wykoanie:
Fasolkę szparagową należy dokładnie umyć a następnie obciąć twarde końcówki. Wrzucić do garnka i zalać wodą do jej przykrycia. Posolić 1 łyżeczką soli i 2 łyżeczkami ksylitolu. Ugotować do miękkości. Odlać pół szklanki wody z gotowanych szparagów a pozostałą wodę wylać. Do drugiego rondelka wrzucić miękkie masło, garść ugotowanej gorącej fasolki (około 15 sztuk), sok z cytryny, 1 łyżeczkę ksylitolu, 1/2 łyżeczki kurkumy i około 4 łyżek wody (odlanej wcześniej z gotowanej w niej szparagów). Wszystko dokładnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem do pożądanego smaku. Przegotować sos. Polać nim odsączone szparagi. Można posypać natką pietruszki bądź drobno pokrojonym koperkiem.

SMACZNEGO