Fasolka szparagowa z olejem dyniowym, prażonymi pistacjami i czipsami szałwiowymi

Składniki:

  • 2 garści fasolki szparagowej (lub fasolka mrożona)
  • 2 łyżki oleju dyniowego
  • 2 łyżki prażonych rozdrobnionych orzeszków pistacjowych
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej szałwi
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól

Wykonanie:

Fasolkę szparagową oczyścić i odciąć twarde końcówki. Przepłukać. Zagotować wodę z niewielką ilością soli, po czym wrzucić na wrzątek fasolkę szparagową. Gotować na średnim ogniu do momentu, aż fasolka lekko zmięknie ale jednocześnie pozostanie nadal lekko chrupiąca. Po ugotowaniu odcedzić ją na sicie. Na patelni rozpuścić masło i na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone świeże liście szałwi. Lekko przesmażyć aż będzie lekko „szeleścić”. Należy uważać aby proces smażenia nie był zbyt długi, gdyż szałwia może zgorzknąć. Fasolkę polać masłem z szałwią, olejem dyniowym (Laboratorium Biooil) i posypać prażonymi orzeszkami pistacjowymi. Lekko posolić.

 

SMACZNEGO