Fasolka szparagowa z dressingiem kolendrowym i sezamem

Postanowiłam przyrządzić fasolkę szparagową odrobinę inaczej. Przygotowanie dressingu nie zabiera dużo czasu i jest bardzo proste. Z chęci wprowadzenia nowego smaku, sięgnęłam po świeżą kolendrę. Dodatkowo całość posypałam prażonymi ziarnami sezamu. Wyszło smacznie. Poniżej podaję składniki na niewielką porcję dla jednej osoby.

Składniki:
150 gramów fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczka ksylitolu
odrobina soli
1 łyżka przegotowanej chłodnej wody
1 pełna łyżka drobno pokrojonej kolendry (łącznie z łodyżkami, można również dodać więcej kolendry)
1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu

Wykonanie:
Fasolkę oczyścić i odciąć twarde końcówki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie ok.15-20 minut (do uzyskania miękkości). W międzyczasie przygotujemy dressing. Do miseczki wlewamy olej, ocet, wodę i wsypujemy pokrojoną drobno kolendrę. Dodajemy ksylitol i troszkę soli. Dokładnie mieszamy i testujemy smak. Odstawiamy na kilka minut, aby smak się „przegryzł”. Odsączoną fasolkę (pokroiłam na mniejsze kawałki jednak nie jest to konieczne) polewamy dressingiem i posypujemy prażonym sezamem. Dodajemy kilka listków kolendry i gotowe. Fasolka smakuje na ciepło i na zimno, jak kto lubi.

SMACZNEGO