Fasolka szparagowa z dressingiem bazyliowym i serem typu feta

Świetna i prosta do zrobienia fasolka, do podania na zimno jak i na ciepło. Jak kto lubi. Może być dodatkiem do obiadu lub stanowić samodzielne danie. Polecam.

Składniki:
150 gramów fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczka ksylitolu
odrobina soli
1 łyżka przegotowanej chłodnej wody
1 pełna łyżka drobno pokrojonej bazylii
kawałek sera typu feta

Wykonanie:
Fasolkę oczyścić i odciąć twarde końcówki. Umyć i ugotować w osolonej wodzie ok.15-20 minut (do uzyskania miękkości). W międzyczasie przygotujemy dressing. Do miseczki wlewamy olej, ocet, wodę i wsypujemy pokrojoną drobno bazylię. Dodajemy ksylitol i troszkę soli. Dokładnie mieszamy i testujemy smak. Odstawiamy na kilka minut, aby smak się „przegryzł”. Odsączoną fasolkę polewamy dressingiem i posypujemy krojonym serem typu feta. Dodajemy kilka listków bazylii i gotowe.