Fasolka szparagowa z chrzanem, jajkiem i domowym majonezem

Połączenie składników tego dania pozytywnie mnie zaskoczyło. Ta potrawa może stanowić pełne danie obiadowe, sprawdzi się też świetnie na kolację a nawet śniadanie. Jest proste do wykonania i szybkie do przyrządzenia. Polecam.

Składniki:
2 pełne garści fasolki szparagowej
2-3 łyżeczki masła
2-3 łyżeczki świeżego tartego korzenia chrzanu
1 jajko ugotowane na twardo
1-2 łyżki domowego majonezu (przepis w zakładce Kulinaria – Inne)
sól i czarny mielony pieprz do smaku
koperek krojony do posypania

Wykonanie:
Wystudzone, ugotowane jajko na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić do późniejszego posypania. Fasolkę szparagową umyć, odciąć twarde końcówki, ugotować w wodzie z solą do miękkości (ja lubię taką lekko chrupiącą). Odcedzić. Na patelni lub w małym rondelku na rozpuszczone masło wrzucić tarty chrzan i chwilę przesmażyć ok.1 minuty. Fasolkę polać masłem z chrzanem. Posypać startym jajkiem. Położyć na wierzch łyżkę lub dwie majonezu domowego i posypać koperkiem. Ewentualnie doprawić solą i czarnym mielonym pieprzem.

SMACZNEGO