Bardzo lubię fasolkę szparagową. Postanowiłam ją przyrządzić w zdrowszej wersji niż tradycyjna z tartą bułką. Do jej wykonania użyłam chleba żytniego na zakwasie. Ususzone kromki chleba starłam na tarce. Danie przyrządziłam dokładnie w ten sam sposób jak tradycyjne z bułką tartą. Wyszło pysznie.
Składniki:
2 – 3 garści fasolki szparagowej
ok. 2 -3 łyżek startego suchego chleba żytniego na zakwasie
ok. 2 – 3 łyżek masła klarowanego lub olej rzepakowy
sól do smaku
Wykonanie:
Ugotować w wodzie z solą fasolkę szparagową do miękkości. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło lub wlać olej. Na gorący tłuszcz wsypać wcześniej wysuszony starty chleb żytni na zakwasie. Jeżeli tłuszcz zostanie wchłonięty przez chleb zawsze można dolać jego większą ilość. Tak jak lubimy. Podsmażyć do uzyskania chrupkości chleba. Nie za długo aby nie dopuścić do zbytniego przypalenia się chleba. Dodać do fasolki. Można wszystko wymieszać. Posolić do smaku.
SMACZNEGO