Fasolka szparagowa słodko-kwaśna na gęsto

Fasolka szparagowa zasmażana to odpowiedź na tradycyjną marchewkę z groszkiem. Podobny sposób przyrządzenia. Do jej przygotowania użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Dodatek octu jabłkowego oraz ksylitolu powoduje, że danie ma określony smak i jest bardzo smaczne. Najlepiej smakuje na ciepło. Proste, smaczne, apetyczne.

Składniki:

  • ok.300 gramów fasolki szparagowej (waga po jej ugotowaniu)
  • 1/2 łyżeczki soli kamiennej do gotowania fasolki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 15 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150 ml wody odlanej po gotowaniu fasolki
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli do doprawienia fasolki po jej ugotowaniu
  • ok.1/4 łyżeczki czarnego drobnomielonego pieprzu

Wykonanie:

Fasolkę szparagową umyć i odciąć twarde końcówki. Pokroić na małe kawałki. Zalać wodą do jej przykrycia. Dodać 1/2 łyżeczki soli i ugotować ją pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Wodę odcedzić do osobnego małego rondelka (będzie potrzebna do rozrzedzenia zasmażki). Na patelnię wlać olej. Na gorący tłuszcz wsypać mąkę orkiszową. Często mieszając smażyć do jej zarumienienia, a następnie dolać ok. 150 ml wody, którą odlaliśmy z fasolki. Dokładnie wymieszać, wsypać ksylitol i dolać ocet. Mieszając zagotować. Doprawić pieprzem i solą. Wsypać fasolkę i całość wymieszać.

SMACZNEGO