Fasolka po bretońsku

Jednogarnkowe, proste i smaczne danie. Może stanowić obiad, kolację a nawet śniadanie.

Składniki:

  • 400 gramów białej fasoli
  • 4 białe cebule
  • 3 dobrej jakości kiełbasy
  • 1 koncentrat pomidorowy (użyłam domowego przecieru)
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Ocet jabłkowy
  • Sól kamienna
  • Pieprz czarny mielony
  • Ksylitol
  • olej do smażenia (użyłam rzepakowego)
  • 1 duża łyżka otartego majeranku

 

Wykonanie:

Fasolę najlepiej namoczyć na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości i odcedzić. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na oleju (zastosowałam olej firmy Laboratorium Biooil). Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju podlewając wodą (gdy zaczyna się rumienić) i posypując lekko solą. Cebulka powinna być miękka, szklista, lekko zarumieniona. Kiełbasę i cebulę dodać do fasoli. Przecier pomidorowy rozcieńczyć z wodą i dodać do całości. Dodać liście laurowe, majeranek (roztarty w dłoniach dla uzyskania lepszego aromatu), ziele angielskie i doprawić do smaku octem jabłkowym, ksylitolem, pieprzem i solą. Poddusić przez chwilę aby wszystkie smaki przeszły sobą wzajemnie.

SMACZNEGO