Jednogarnkowe, proste i smaczne danie. Może stanowić obiad, kolację a nawet śniadanie.
Składniki:
- 400 gramów białej fasoli
- 4 białe cebule
- 3 dobrej jakości kiełbasy
- 1 koncentrat pomidorowy (użyłam domowego przecieru)
- Kilka liści laurowych
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Ocet jabłkowy
- Sól kamienna
- Pieprz czarny mielony
- Ksylitol
- olej do smażenia (użyłam rzepakowego)
- 1 duża łyżka otartego majeranku
Wykonanie:
Fasolę najlepiej namoczyć na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości i odcedzić. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na oleju (zastosowałam olej firmy Laboratorium Biooil). Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju podlewając wodą (gdy zaczyna się rumienić) i posypując lekko solą. Cebulka powinna być miękka, szklista, lekko zarumieniona. Kiełbasę i cebulę dodać do fasoli. Przecier pomidorowy rozcieńczyć z wodą i dodać do całości. Dodać liście laurowe, majeranek (roztarty w dłoniach dla uzyskania lepszego aromatu), ziele angielskie i doprawić do smaku octem jabłkowym, ksylitolem, pieprzem i solą. Poddusić przez chwilę aby wszystkie smaki przeszły sobą wzajemnie.
SMACZNEGO