Fasola adzuki z cukinią, białą kapustą i porem w sosie pomidorowym

 

Bardzo proste w przygotowaniu oraz szybkie danie. Fasolę adzuki wcześniej namoczyłam i ugotowałam na półmiękko. Może to być potrawa na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • 2 garści ugotowanej fasoli adzuki
  • 1/2 małej cukinii
  • kawałek białej części pora
  • 2 garści drobno pokrojonej białej kapusty (użyłam kapusty stożkowej)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

    Wykonanie:

Zetrzeć cukinię na plasterki, kapustę pokroić drobno, por pokroić drobno. Wszystko wrzucić na patelnię. Polać niewielką ilością oliwy z oliwek. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać ugotowaną fasolę adzuki. Dodać koncentrat rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Poddusić, posolić i dodać pieprzu do smaku.

SMACZNEGO