Falafel to pożywna potrawa, która może być daniem głównym ale też świetnie sprawdzi się jako przekąska. Dodatkowym jego atutem jest to, że jest bezglutenowe i dzięki temu większość osób może je spożywać. Falafel można podać z różnymi sosami np. z tahiny czy na bazie jogurtu. Szczególnie smakuje wtedy jak sos będzie o zdecydowanym smaku. Dzisiejszy falafel podałam z sosem czosnkowym. Potrawę przyrządza się z namoczonej surowej ciecierzycy.
Składniki:
ok.150 gramów ciecierzycy
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 spory ząbek czosnku
1 biała mała cebula
1/2 łyżeczki kuminu
po 1/4 łyżeczce zmielonych przypraw:
-cynamonu
-kardamonu
-kolendry
-słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
ok.1/2 łyżeczki soli
ok. 1-2 łyżeczki mąki gryczanej/ciecierzycowej (opcjonalnie)
olej do głębokiego smażenia (użyłam oleju rzepakowego)
Wykonanie:
Suche ziarno ciecierzycy namoczyć na kilka godzin w wodzie (woda do przykrycia ok.2-3 cm nad ziarnem). Najlepiej na całą noc. Po tym czasie odcedzić, wypłukać i odsączyć. Ciecierzycę zmiksować w malakserze używając noża razem. Pod koniec miksowania dodać obraną białą cebulą. Miksować do uzyskania jednolitej masy, ale nie za długo. Dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawy, sól, i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać. Dłonią wyrabiać małe kulki. Masa powinna się sklejać. Jeżeli jest sucha należy dodać ok.łyżki wody, można też dodać łyżeczkę mąki gryczanej (opcjonalnie). Kulki wrzucać na gorący olej. Aby nie zużyć zbyt dużej ilości oleju przyrządzam je w małym rondelku. Smażyć w głębokim tłuszczu, obracając widelcem do uzyskania ładnego złotego koloru (ok.2-3 minuty). Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosami, warzywami, surówkami.
SMACZNEGO