Czasem mam ochotę na naleśniki z dżemem lub omlet. Niestety w sklepie nie ma zawsze dostępnych dżemów bez dodatku cukru, a i te bez cukru z reguły mają jakieś dodatki słodzące. Postanowiłam przygotować szybki dżemik, który można zrobić zawsze wtedy kiedy mamy ochotę na coś małego i słodkiego. Można go użyć zarówno do posmarowania naleśników, omletu, kanapek czy jako dodatek do deseru, jogurtu lub owsianki. Aby dźem miał ładny czerwony kolor dodałam niewielką ilość soku z cytryny, który dodatkowo podkręcił i pogłębił smak truskawki.
Dżem przygotowuję w małej porcji, do wykorzystania na bieżąco.
Składniki:
- 1 pełna garść dojrzałych truskawek
- odrobina soku z cytryny (do smaku)
- ksylitol fiński – do smaku
- niewielka ilość startej skórki z cytryny – opcjonalnie (do smaku)
Wykonanie:
Truskawki umyć, zagnieść i wrzucić do rondelka. Przegotować dodając sok, otartą skórkę ze świeżej cytryny (opcjonalnie i w bardzo małej ilości- szczyptę) oraz ksylitol do smaku. Przegotować mieszając i lekko odparować.
SMACZNEGO