Ekspandowana gryka z czekoladą i malinami

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

 

Szybki i smaczny deser z lekką nutą róży. Wystarczy garść lub dwie gryki ekspandowanej, kilka kostek czekolady bez cukru i kilka mrożonych malin. Dodatek łyżeczki wody różanej podkreślił smak i nadal deserowi różanego aromatu.

Składniki:

  • 1-2 garści gryki ekspandowanej
  • Kilka kostek czekolady bez cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)
  • Kilka mrożonych malin

Wykonanie:

Do małego rondelka wlac wodę i dodać masło. Na niewielkim ogniu roztopić, wrzucając małe kawałki czekolady. Mieszać do rozpuszczenia. Pod koniec wlać łyżeczkę wody różanej i wymieszać. Grykę wsypać do miseczki i polać polewą. Udekorować malinami.

SMACZNEGO