Po zrobieniu mleka kokosowego zostały mi odciśnięte wiórki. Szkoda mi było je wyrzucić i postanowiłam z nich upiec ciasteczka. Aby lekko wzmocnić ich smak dodałam trochę wiórek kokosowych i udało się. W kuchni nie powinno marnować się jedzenie, stąd pomysł na ich wykonanie. Ciasteczka są bardzo delikatne i trzeba ostrożnie zdejmować z blachy po ich upieczeniu. Są dość suche dlatego dodatkowo polałam je polewą kakaową. Z pewnością o wiele lepsze wyszłyby z wiórek pełnowartościowych, ale ten przepis jest po to, aby wykorzystać to co mogłoby być wyrzucone a będzie z przyjemnością zjedzone.
Składniki – ciastka:
100 gramów wiórek, z których przygotowałam wcześniej mleko kokosowe (waga suchych wiórek przed wykonaniem z nich mleka)
2 łyżki wiórek kokosowych
1 jajko
2 łyżki ksylitolu (jak ktoś lubi bardziej słodkie można troszkę więcej, ale niekoniecznie)
1 – 2 łyżek oleju kokosowego
Odrobina soli
Składniki – polewa
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka ksylitolu
Wykonanie ciastek:
Wilgotne wiórki kokosowe (produkt pozostały po zrobieniu mleka kokosowego) przekładamy na patelnię i na średnim ogniu cały czas mieszając odparowujemy. Przekładamy do miski lub garnka. Dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych. Rozpuszczamy tłuszcz kokosowy (nie gorący, tylko rozpuszczony) i dodajemy do wiórek, mieszamy. Dodajemy odrobinę soli. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok.140-150 stopni (termoobieg). Wybijamy jajko oddzielając żółtko od białka. Do żółtka dodajemy łyżkę ksylitolu i mikserem ubijamy do białości (robiłam do w wąskim kubku, przy użyciu jednego mieszadła w mikserze). W drugim kubku ubijamy białko jajka z dodatkiem łyżki ksylitolu na sztywną pianę. Ubite Żółtko i białko dodajemy do wiórek. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy razem do ich połączenia. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia. Nakładamy masę łyżką na blaszkę tworząc niewielkie płaskie ciasteczka (lepiej żeby były mniejsze niż za duże, gdyż są bardzo delikatne i zapobiegnie to ich kruszeniu przy zdejmowaniu z papieru po ich upieczeniu). Wkładamy blaszkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do ich zarumienienia ok. 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie zdejmujemy łopatką ciasteczka na płaski talerz. Polewamy polewą czekoladową.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy do ich zagotowania ciągle mieszając. Jeżeli podczas gotowania oddzieli się tłuszcz od składników należy dolać kolejną łyżkę wody,dokładnie wymieszać, wtedy składniki ponownie utworzą jednolitą gładką polewę. Tak przygotowaną polewą ozdabiamy ciastka. Pamiętajmy, że ciastka są bardzo sypkie i lepiej żeby przestygły przed podaniem, aby zapobiec ich kruszeniu się.
SMACZNEGO