Dżem z różą i rabarbarem

Pyszny, aromatyczny, pachnący różą dżem. Z jego przygotowaniem jest sporo pracy ale wysiłek się naprawdę opłacił. Bazą dżemu jest rabarbar natomiast aromat uzyskałam z ucieranej róży. Przygotowanie dżemu jest dedykowane dla osób cierpliwych, gdyż każdy płatek róży należy oczyścić i oderwać część białą u nasady aby dżem nie był gorzki. W efekcie uzyskałam pachnący różami dżemy, który zmieni smak naleśników lub kromki chleba. Można dodać go również do ciast lub deserów.

Składniki:
kilka łodyg rabarbaru
ok. 2 szklanek płatków róży
ksylitol – ilość według upodobań
ok. łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:
Płatki róży oczyścić i pozbawić białych końcówek. Wrzucić do makutry (podobno można zrobić to też mikserem, jednak ja posłużyłam się 50-letnią makutrą). Wsypać ok.2 – 3 łyżek ksylitolu dodać odrobinę ok. łyżeczki soku z cytryny i dokładnie rozcierać. Obrać rabarbar, umyć i pokroić. Wrzucić go do garnka i wlać z pół szklanki wody. Dosypać trochę ksylitolu (zawsze można dosłodzić przed włożeniem do słoiczków). Gotować do chwili rozgotowania się rabarbaru. Dołożyć utartej róży. Dokładnie zblendować. Sprawdzić „słodkość” dżemu i ewentualnie dosłodzić. Gorący dżem włożyć do małych, umytych dokładnie słoiczków. Pasteryzować 30 minut w wodzie lub na parze. Pasteryzując w wodzie na dno garnka należy położyć ściereczkę aby słoiczki podczas pasteryzacji nie popękały. Po wyjęciu słoiczków (uważać aby się nie poparzyć) odwrócić słoiczki dnem do góry i poczekać do wystygnięcia.

SMACZNEGO