Sezon na owoce w pełni. Postanowiłam zrobić kilka małych słoiczków dżemu z różnych sezonowych owoców. Użyłam owoców o niskim indeksie glikemicznym w różnych proporcjach. Podczas gotowania ksylitol dosypywałam stopniowo do momentu kiedy dżem był według mojego smaku już odpowiednio słodki. Jesienią i zimą chętnie sięgnę na półkę po ten przysmak. Wystarczy łyżeczka tych pyszności aby znowu poczuć smak pełnego lata.
Składniki:
owoce czerwonej porzeczki
malina
truskawka
rabarbar
niewielka ilość ucieranej róży (opcjonalnie)
sok z połówki cytryny
ksylitol do smaku
Wykonanie:
Umyte owoce wrzuciłam do garnka, zalałam niewielką ilością wody (do wysokości około 1-2 cm od dna garnka) i gotowałam na małym ogniu do ich rozgotowania się. Wlałam trochę soku z cytryny i dodałam niewielką ilość ucieranej róży (nie jest to konieczne). Często mieszałam aby nie doprowadzić do przypalenia się owoców. Użyłam garnuszka z powłoką teflonową co ułatwiło mi przyrządzenie dżemu. Dosypałam ksylitol do smaku (najpierw łyżkę, degustacja i dopiero kolejne łyżki ksylitolu do uzyskania mojego ulubionego smaku). Gotowałam co chwilę mieszając, do uzyskania odpowiedniej gęstości masy. Przygotowane, umyte małe słoiczki napełniłam gorącym dżemem i pasteryzowałam ok.30 minut. Po wyjęciu dokładnie jeszcze dokręciłam słoiczki i odwrócone dnem trzymałam do ich wystudzenia.
SMACZNEGO