Dżem truskawkowy z nasionami chia

wpis w: Inne, Kulinaria, Słodkości | 0

Aromatyczny, pyszny dżem z truskawek. Jako zagęstnik użyłam nasion chia. Dżem nie zawiera cukru, którego zamiennikiem jest ksylitol. Z pewnością taki dżem będzie świetnym dodatkiem do chleba, naleśników, ciasta lub deserów.

Składniki:
2,5 kg truskawek
sok z połowy cytryny (umożliwi zachowanie ładnego koloru)
6-7 łyżek ksylitolu (według własnego smaku)
3 łyżki nasion chia

Wykonanie:
Z truskawek usunąć szypułki. Umyć i wrzucić do garnka o grubym dnie (użyłam 6 lirowego, dość płaskiego garnka, ale można mniejszy). Pognieść truskawki i dosypać ksylitol, nasiona chia oraz wlać sok z cytryny. Wstawić garnek na ogień. Doprowadzić do zagotowania. Często mieszać aby nie doprowadzić do przypalenia. Utrzymywać garnek na średnim lub małym ogniu. Odparować część nadmiaru wody. W momencie uzyskania zadowalającej gęstości przenieść do umytych słoiczków i dokładnie je zakręcić. Pasteryzować 30 minut w wodzie lub na parze. Po upływie tego czasu wyjąć słoiczki (ostrożnie żeby się nie poparzyć), odwrócić dnem do góry i odstawić do wystudzenia.

SMACZNEGO