Dżem rabarbarowy

wpis w: Inne, Kulinaria | 0

Tak bardzo tęskniłam za dżemem, że postanowiłam go zrobić z rabarbaru. Rabarbar ma niski indeks glikemiczny, zawiera min.witaminy C, A, E oraz potas i błonnik, jednak z uwagi na dużą ilość kwasu szczawiowego nie powinny go spożywać osoby chore na nerki i reumatyzm. Przystąpiłam do dzieła tworzenia. W niewielkich ilościach, tak po prostu dla smaku będę mogła go używać. Aby podbić smak dżemu użyłam świeżej startej skórki z cytryny. Tak mi posmakował, że zrobiłam nawet kilka słoiczków … na potem.

Składniki:
420 gram rabarbaru (waga po obraniu)
60 gram ksylitolu
skórka ze świeżej startej cytryny (ilość wg. uznania)
trochę wody ok 50 ml (do rozgotowania rabarbaru)

Wykonanie:
Umyć i obrać rabarbar. Pokroić drobno. Wrzucić do garnka, dolać trochę wody (ok.50ml), wsypać ksylitol. Rabarbar rozgotować pod przykryciem. Sprawdzić gęstość. Jeżeli jest za rzadki, można chwilę pogotować bez przykrycia aby odparować nadmiar wody. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach świeżą umytą cytrynę (tylko żółta skórka). Spróbować, jeśli aromat nie jest zadowalający ewentualnie dodać więcej skórki. Włożyć do umytych słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20 minut.

SMACZNEGO