Duszony korzeń selera z jabłkiem użyłam jako farsz do naleśników. Może być również dodatkiem do omleta. Ilość dodatków uzależniona jest od własnego smaku oraz od kwasowości jabłka. Zamiast mielonego imbiru można użyć tartego świeżego. Z tą przyprawą zawsze postępuję ostrożnie, gdyż niezachowanie balansu i dodanie go za dużo zamiast tylko lekko “podkręcić” smak może go popsuć.
Składniki:
- 2 garści startego na tarce o grubych oczkach korzenia selera
- 2 pełne garści startego na tarce o grubych oczkach jabłka
- około 1/2 płaskiej łyżeczki startej na drobnej tarce skórki z cytryny
- sok z cytryny (do smaku)
- 2 szczypty mielonego imbiru
- 1 mała szczypta soli kamiennej (ilość do smaku)
- 1 mała łyżeczka masła 82%
Wykonanie:
W małym rondelku rozpuścić masło i dodać seler. Chwilę przesmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości. Dodać starte jabłko i podsmażyć, mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać startą skórkę cytryny, sok z cytryny (ostrożnie-ilość zależy od kwasowości jabłka), sól i imbir. Wymieszać i sprawdzić smak.
SMACZNEGO