Duszony bakłażan, cukinia i por w lekkim sosie pomidorowym

Smaczna propozycja drugiego dania obiadowego. Potrawę podałam z kaszą jaglaną, która nie zawiera glutenu. Ponadto jest to produkt, który nie zakwasza organizmu co również jest istotną informacją. Jej spożywanie jest dobroczynne dla naszego organizmu. To jedna z najstarszych kasz otrzymywana z prosa. Nadaje się zarówno do potraw wytrawnych jak i deserów na słodko.

Osoby niespożywające nabiału, serek mascarpone mogą zastąpić gęstą częścią mleka kokosowego (część stała oddzielająca się w mleku kokosowym, które w swoim składzie nie zawiera emulgatorów oraz środków zapobiegających rozwarstwianiu się – mleko, które się rozwarstwia świadczy o jego najlepszej jakości).

Przydatna wskazówka:

  1. Użyty w potrawie bakłażan przed dodaniem do potrawy, po pokrojeniu w plastry posoliłam z dwóch stron i odstawiłam na około 30 minut. Dzięki tej technice możemy pozbyć się z bakłażana lekkiej goryczki, która wiele osób zniechęca się do jego spożycia. Po około 30 minut od posolenia, bakłażan wydzieli sok, który należy usunąć ręcznikiem papierowych. Czynność należy przeprowadzić delikatnie, gdyż bakłażan jest bardzo delikatny.
  2. Do uzyskania głębszego smaku potrawy, jako dodatek można zastosować niewielką ilość nieaktywnych płatków drożdżowych. Więcej informacji na ich temat znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 10 cm białej części pora
  • 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mascarpone
  • olej do smażenia (rodzaj według uznania)
  • mielony pieprz kolorowy
  • sól kamienna
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych

Wykonanie:

Bakłażan umyć i pokroić w plastry. Posolić z dwóch stron i odstawić na ok.30 minut. Po tym czasie odsączyć ręcznikiem papierowym.
Por i cukinię pokroić. Na niewielkiej ilości (kilka łyżek) tłuszczu smażyć odsączony i pokrojony bakłażan, cukinię i por do lekkiego zrumienienia, a następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Lekko poddusić. Gdy warzywa będą miękkie (po krótkim duszeniu) dodać mascarpone i dolać wodę w takiej ilości jak gęsty chcemy uzyskać sos. Dodatkowo dodać łyżeczkę koncentratu. Wszystko dokładnie połączyć i zagotować. Doprawić solą kamienną i mielonym kolorowym pieprzem. Można dodać również łyżeczkę nieaktywnych płatków drożdżowych, które pogłębiają smak potrawy i są naturalnym polepszaczem smaku oraz są źródłem wielu witamin, kwasu foliowego i minerałów.

SMACZNEGO