Duszone żeberka wieprzowe

Jest to przepis na najprostsze wykonanie smacznych, mięciutkich żeberek. Dla mnie pyszne. Proste dania zawsze są smaczne. Przygotowanie jest tak banalnie łatwe, że wykona je każdy. Znakomite do obiadu lub na kolację z dodatkiem domowej musztardy lub chrzanu. Takie żeberka lubię z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą ze śmietaną.

Składniki:

  • paski żeberek wieprzowych
  • sól kamienna/himalajska/morska
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia/smalec

Wykonanie:

Żeberka umyć i pokroić na porcje. Lekko obsuszyć z nadmiaru wody. Posypać solą i lekko pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu mięso przyrumienić z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień do minimum. Podlać wodą (przy 800 gramach mięsa było to na początek 1/2 szklanki) przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem. Dusić i lekko podlewać gdy woda wyparuje. Dusić długo, nawet 2 godziny, a nawet można dłużej (sprawdzać twardość widelcem). Mięso będzie wtedy bardzo miękkie. Przed podaniem dosolić i posypać pieprzem do smaku.

SMACZNEGO