Cukinia z korzeniem pietruszki w lekkim sosie

Potrawa 4 składnikowa i jednocześnie prosta do wykonania. Wyśmienicie smakuje z brązowym ryżem, kaszą jaglaną lub z makaronem. Można podać to danie również jako ciepłą kolację z dodatkiem pieczywa. Serek mascarpone można zastąpić mlekiem kokosowym (gęstą częścią – najlepiej sprawdzać przed kupieniem mleka czy w składzie nie ma żadnych dodatków, dzięki temu po otworzeniu puszki mleko nie będzie miało jednej konsystencji, część stała będzie oddzielać się od wodnistej. Takie mleko jest najlepsze ).

Składniki:

  • 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości)
  • 1 niewielka cukinia
  • 1-2 łyżek mascarpone lub gęstej części mleka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego

 

Wykonanie:

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce w cienkie plastry. Korzeń pietruszki obrać, umyć i zetrzeć na wiórki (większe oczka). Na łyżeczka masła lub oleju kokosowego przysmażyć pietruszkę (ma lekko zmienić barwę) a następnie podlać niewielką ilość wody i przykryć pokrywką do uduszenia. Gdy będzie miękka odłożyć do miski. Na patelnię ponownie dodać łyżeczkę masła i wsypać cukinię. Mieszając co jakiś czas, doprowadzić do lekkiego przyrumienienia cukini. W między czasie przygotować sos. Do kubka dodać mascarpone lub mleko kokosowe, dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać sól i pieprz i około 150 ml wody. Całość zblendować. Gdy cukinia będzie już gotowa dodać uduszoną pietruszkę. Dolać przygotowany sos i mieszając co jakiś czas, zredukować go do pożądanej gęstości. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

SMACZNEGO