Ser, który w smaku jest niemal identyczny z serem żółtym o smaku łagodnym dostępnym w sprzedaży. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Ser nie musi leżakować. Wystarczy kilka godzin w lodówce i można go spożywać. Świetnie nadaje się na pizzę, gdyż ma właściwości silnie “ciągnące się” pod wpływem ciepła. Idealny na kanapki, do sałatek, makaronu i innych potraw. Ser można przygotować z dodatkiem ziół uzyskując różne smaki. Szczerze polecam, gdyż jest po prostu pyszny i nie zawiera żadnych niechcianych dodatków. Do uzyskania kształtu sera warto użyć plastikowego pojemnika. Mogą to być krążki lub prostokąty, a nawet trójkąty – jak kto woli.
Aby uzyskać smaczny ser należy użyć biały twaróg bez żadnych dodatków. Najlepszy jest to ser biały kupowany na wagę lub w kostkach. Drugim ważnym elementem nadającym smak jest wysokiej jakości 82% masło. Do przygotowania sera najlepiej użyć garnka ze stali nierdzewnej z grubym dnem (stanowi to gwarancję nie przypalenia się sera podczas jego wykonania).
Składniki:
- 500 gramów białego twarogu
- 500 ml świeżego mleka (kupionego w sklepie w butelce z czerwoną nakrętką 3,2%)
- 1 żółtko
- 50 gramów 82% masła
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok.1/2 do maks. 3/4 łyżeczki soli kamiennej (według własnego smaku)
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać pokruszony widelcem biały twaróg. Mieszać cały czas do chwili, aż z mleka wytrąci się serwatka. Przelać na sito (użyłam sitka z żyłkową siateczką). W garnku rozpuścić masło, dodać obcieknięty z serwatki ser. Połączyć ser z masłem na jedną masę. Dodać żółtko i sól. Energicznie wszystko połączyć, mieszając cały czas w garnku postawionym na małym ogniu. Następnie dodać sodę oczyszczoną i dalej mieszać. Ser zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Dosłownie chwilkę zagotować (chwilę potrzymać na ogniu uważając, aby się nie przepalił). Gorący ser przełożyć do pojemnika wyłożonego woreczkiem foliowym. Usunąć powietrze z woreczka i uformować masę do kształtu pojemnika. Po schłodzeniu wstawić do lodówki i po około 12 godzinach ser jest gotowy do spożycia.
SMACZNEGO