Czy w domu można zrobić żółty ser? Można. I nie potrzebna do jego zrobienia podpuszczka. W smaku bardzo zbliżony do tradycyjnego. Dodatkowo obsypałam ser ziołami prowansalskimi. Smakuje wyśmienicie. Dla koneserów pizzy dobra wiadomość – idealnie nadaje się do pizzy. Pierwszy ser wykonałam z niewielkiej porcji, następnym razem podwoję ilość składników. Użyłam mleka bez laktozy z uwagi, iż kozie mleko akurat nie było dostępne w sprzedaży. Smak sera uzależniony jest od mieszanki ziół, które do niego dodamy. Można dodać tymianek, czarnuszkę, paprykę czy kminek. Dokładnie to co lubimy najbardziej. Użyłam twarogu tzw. w kostkach, na wagę. Najlepiej gdyby był to twaróg tłusty, ja użyłam półtłustego.
Składniki:
- 500 gramów białego twarogu (użyłam dobrej jakości twarogu półtłustego)
- 400 ml mleka bez laktozy
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Ok.1/2 do maks.1 płaskiej łyżeczki soli kamiennej (ja dodałam ok.1/2)
- 50 gr masła
- Zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ser umieścić w garnku i dokładnie rozdrobnić widelcem. Wlać mleko. Zagotować lekko mieszając. Gotować ok.10 minut ciągle mieszając (do oddzielenia serwatki). Przelać na sito wyłożone czystą bawełnianą ściereczką. Odsączyć a następnie mocno odcisnąć, o ile temperatura na to pozwala. W drugim garnku rozpuścić masło. Dodać do niego odciśnięty ser, wymieszać. Ser będzie się lekko topić, jakby “ciągnąć”.Odstawić z ognia i do gorącego dodać żółtko, przyprawy, sól i wymieszać intensywnie do połączenia się składników. Dosypać sodę i dokładnie wymieszać. Masa będzie lekko zwiększać objętość. Przełożyć do miseczki wysmarowanej masłem. Lekko przyklepać. Posypać ziołami.
Kroić wystudzony, będzie wtedy zwarty i twardy.
SMACZNEGO