Domowy rosół drobiowy z makaronem orkiszowym

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Nie ma to jak domowy rosół z makaronem własnej produkcji. Bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. To danie wymaga czasu. Aby rosół wyszedł klarowny i aromatyczny nie należy dopuścić do jego wrzenia. Musi sobie powolutku (nawet kilka godzin) na maleńkim ogniu „pyrkać”. Jeżeli mamy świeżego wiejskiego kurczaka i świeże warzywa z pewnością nam się uda.

Składniki:
1 kurczak wiejski
1 por ( w zależności od wielkości albo cały mały albo część dużego)
1 duży korzeń pietruszki
kawałek selera
1 cebula
1 marchewka (nie za duża)
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka pietruszki
kawałek gałązki lubczyka (niekoniecznie musi być ale „podbija” smak zupy)
sól
pieprz

Wykonanie:
Kurczaka dokładnie umyć. Zalać wodą do jego przykrycia. Dosypać łyżeczkę soli. Wstawić na ogień. Nie dopuścić do wrzenia. Musi powolutku się gotować pod przykryciem. W trakcie gotowania zbierać szumowinę, która zbiera się na wierzchu zupy. Następnie wrzucić oczyszczone i umyte warzywa (oprócz cebuli), ziele angielskie i liście laurowe. Dodać przysmażoną na patelni bez tłuszczu cebulę pokrojoną w ćwiartki. Cebulę należy niemalże przypalić, dopiero wtedy nada ona aromat naszej zupie. Pamiętać trzeba cały czas o małym ogniu. Po około 3 godzinach rosół będzie gotowy. Dosolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem do pożądanego smaku. Podawać z domowym makaronem, kawałkami mięsa z rosołu i natką pietruszki.
Przepis na domowy makaron orkiszowy znajduje się w dziale Kulinaria.

SMACZNEGO