Domowy makaron orkiszowy

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Miałam ogromną ochotę na taki swój, domowy, własnej roboty makaron. I…udało się. Proste wykonanie z pewnością przyczyni się do tego, że będę robić go często. Makaron to baza do rosołu czy drugich dań. Warto choć raz go zrobić, aby się przekonać, że domowy makaron jest po prostu dużo lepszy od kupionego w sklepie.

Składniki:
100 gram mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 żółtko
1 całe jajko
1 łyżeczka oleju
szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić ręką na gładkie ciasto. Odstawić zawinięte w folię na ok.1h. Po tym czasie odcinać kawałki i cieniutko rozwałkowywać, podsypując mąką. Im cieńsze są płaty ciasta tym lepszy wyjdzie makaron. Ciasto makaronowe jest dość twardym ciastem. Po rozwałkowaniu, zwinąć w rulonik i cieniutko pokroić. Rozdzielić palcami. Wrzucać na gorącą, wrzącą wodę z dodatkiem soli (ok. pół łyżeczki) Makaron musi pływać w wodzie. Gotować do miękkości ok. 10 minut. Można do wody dolać łyżeczkę oleju co zapobiegnie jego sklejaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i gotowe.

SMACZNEGO