Bardzo ostry domowej roboty chrzan. Z uwagi na brak dodanego konserwantu należy przygotować jego niewielką ilość, przechowywać w zamkniętym słoiczku. Aby uzyskać łagodniejszy i kremowy smak chrzanu, przed podaniem dodać np. trochę jogurtu greckiego, śmietany czy domowego majonezu. Jeżeli korzeń chrzanu nie jest twardy i jędrny należy zalać go zimną wodą i około godziny w niej potrzymać.
Składniki:
kawałek korzenia chrzanu
ksylitol do smaku
ocet jabłkowy lub sok z cytryny ( około 1 – 1,5 łyżki na 250 gr korzenia)
sól
woda gorąca (niewielka ilość, do lekkiego rozrzedzenia)
Umyć i obrać korzeń chrzanu. Zetrzeć go na drobnej tarce (najlepiej o oczkach do ścierania ziemniaków). Aby uniknąć łzawienia podczas ścierania można włożyć tarkę do foliowej reklamówki i ścierać chrzan wewnątrz niej. Do uzyskania właściwej konsystencji dodać trochę gorącej wody. Następnie dodać pozostałą część octu jabłkowego lub soku z cytryny, ksylitolu do smaku i trochę soli. Przechowywać w szczelnym słoiczku.
Porada. Podczas ścierania najlepiej jest skrapiać chrzan octem lub sokiem z podanej proporcji aby ścierany chrzan nie ciemniał.