Domowy bezglutenowy makaron z ciecierzycy

 

 

Bardzo smaczny domowej produkcji makaron z mąki z ciecierzycy. Do jego wykonania użyłam mąki z ciecierzycy (besan). Przygotowane ciasto na makaron jest dość twarde i wymaga trochę wysiłku, aby rozwałkować je na stolnicy. Najlepiej podzielić je na małe kawałki. Ułatwieniem z pewnością byłaby maszynka do makaronu, jednak takiej nie posiadam i używam zwykłego noża. Aby makaron wyszedł smaczny i delikatny ciasto musi być rozwałkowane jak najcieniej oraz bardzo drobno pocięty. Podczas wałkowania do ewentualnego podsypania ciasta, aby nie przywierało do stolnicy użyłam mąki jaglanej. Zamiast typowej drewnianej stolnicy używam stolnicę silikonową (miękka składana mata), oraz silikonowego wałka. Ten rodzaj materiału sprzyja nieprzyklejaniu się ciasta podczas wałkowania i zmniejsza użycie dodatkowej mąki do jego podsypywania.
Domowy makaron stanowi podstawę wielu różnych dań. Można go również wykorzystać do zapiekanek oraz jako dodatek do ugotowanej zupy np. jarzynowej.

Ilość składników podana w przepisie umożliwia wykonanie niewielkich porcji dla dwóch osób.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • większa szczypta soli
  • 2 łyżki ciepłej wody

dodatkowo:

  • odrobina mąki jaglanej do podsypania (lub innej według uznania)

 

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę (przesiałam przez sitko). Dodać sól, oliwę, wodę i wbić jajko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż uzyska jednolitą konsystencję. Ciasto jest dość twarde. Przykryć na ok.10 minut. Ciasto podzielić na dwie części. Wałkować do uzyskania jak najcieńszego ciasta. Gdy się przykleja można podsypać minimalną ilością mąki (np.jaglanej). Ciasto delikatnie oprószyć mąką (minimalnie) i złożyć na na 3-4 części uzyskując płaski rulon. Kroić nożem jak najcieńsze nitki. Rozdzielić delikatnie palcami. Gotować w gotującej wodzie z niewielką ilością soli przez ok.3 minuty. Odsączyć. Można dodać minimalną ilość oliwy (skropić) i wymieszać, aby makaron nie uległ sklejeniu.

SMACZNEGO